UA-86401242-1 BLOGS – Mooi op de Laan
BLOGS

Wees ook in de ochtenden lief voor uw gelaatshuid!!
29 januari 2017Ook in de ochtenden moet er gereinigd worden. Mensen zijn vaak van mening dat reinigen in de ochtenden volkomen zinloos is omdat ze alleen in bed zijn geweest. Er kan immers geen vuil op huid komen. Bovendien, wordt er dan gezegd, kan de aangebrachte crème van de avond ervoor nog langer doorwerken.
Zelfs bij een super schone kussensloop en beddengoed heeft het zin om in de ochtenden te reinigen. ’s Nachts komt het lichaam tot rust en zal de circulatie veel minder belast worden door allerlei lichaam ‘s functies. De microcirculatie van huid krijgt ’s nachts een verbeterde functionaliteit van toe- en afvoer van bloed en lymfe. De huidcellen hebben dan een betere kans om te regenereren en herstellen dan gedurende de dag. Hierdoor zullen ook ’s nachts meerdere afvalstoffen ontstaan en worden afgevoerd. Naast het afvoeren van afvalstoffen via de circulatiebanen zullen meerdere afvalstoffen via de poriën verwijderd worden. Deze afvalstoffen komen op de huidoppervlakte te liggen en zullen ook vast gaan plakken op restjes nachtcrème. Indien er in de ochtenden niet gereinigd wordt zal de mooie dagcrème boven op de restjes nachtcrème gesmeerd worden. Gevolg is dan dat we de dag gaan beginnen met een laagje nachtcrème vermengd met vastgekoekte afvalstoffen en daaroverheen een dagcrème. De ingrediënten van de dagcrème zullen de huid niet of slecht bereiken en de huid en zijn poriën zullen dicht gaan slibben en al gauw gaat de conditie van de huid achteruit. Een klein lichtpuntje is dat de huid goed beschermd wordt tegen dehydratie.

Dus ook in de ochtend uw gezicht goed reinigen en daarna uw verzorgende producten aanbrengen voor een optimale conditie van uw huid.

De basis van elke huidverzorging begint met een grondige reiniging (dus niet alleen kraanwater).
30 november 2016

Vaak gebruiken wij hele mooie crèmes om onze huid te voeden en in conditie te houden, maar beperken het verdere onderhoud van onze huid door deze alleen af te spoelen met water. Water reinigt goed van binnen en concluderen wij dat water daardoor ook goed zal zijn voor het reinigen van buiten.

Helaas is dit maar beperkt waar.
De bovenste laag van onze huid bestaat uit hoornachtige cellen die grotendeels aan elkaar vastzitten door middel van vetten. Vuil zal zich gemakkelijk aan de huidvetten vastkleven. Zonder in veel detail te treden weten wij allemaal uit de basis scheikunde dat vet niet in water oplost. Hiervoor is een emulgator nodig, en moeten wij concluderen dat deze in elke huidreiniging aanwezig moet zijn. Water zonder emulgator spoelt alleen het losse stof en vuil van de huid af en zal dus niet het aangekoekte vuil die aan de huidvet vastplakt verwijderen.
Indien de huid enkel met water gereinigd wordt zullen de mooie aangeschafte crèmes weinig nut hebben. Bovendien zullen deze crèmes ook nauwelijks van onze huid afgespoeld kunnen worden tenzij zij op waterbasis samengesteld zijn en hun ingrediënten volledig in water oplosbaar zijn. Voor de ouderen onder ons, dus geen vitamine E in de op waterbasis samengestelde crème, want deze is alleen oplosbaar in vetachtige substanties.
Indien de huid alleen met water wordt afgespoeld wordt de huid ochtenden en avonden steeds verder dicht gesmeerd met lagen crème waaraan ook telkens vuil vastplakt. Op den duur zullen de poriën dicht gemetseld worden en de conditie van de huid achteruitgaan en eventueel kunnen ook kleine puistjes ontstaan.
Een ander nadeel van het reinigen enkel met water is de zuurgraad van het water. Deze is neutraal en uit de basis scheikunde weten wij allemaal dat de waarde 7,0 is. De huid is niet neutraal maar licht zuur en heeft bij de vrouw de waarde rondom 5,5 en bij de man de waarde 6,5. Om de balans van de huid niet te verstoren is het gewenst om deze niet uit zijn evenwicht te halen dan wel meteen te restaureren.
Om de huidconditie zo optimaal mogelijk te houden is het van uiterst belang dat er elke ochtend en elke avond gereinigd wordt met een gezichtsreiniging. Een goede gezichtsreiniger (bv een 3 in 1 gezichtsreiniger, melk en lotion, micellaire water; lees niet dure reiniger) heeft een optimale samenstelling om vuil, vet, en restjes crèmes te verwijderen alsmede de zuurgraad in balans te houden.
De gezichtshuid moet gereinigd worden met milde gezichtsreiniging producten. Dit houdt in dat de producten een emulgator bevatten, een zuurgraad van rondom 5,5 tot 6,5 hebben en geen agressieve bestanddelen zoals ethanol (alcohol) bevatten. Milde gezichtsreiniging producten voorkomen dat alle vetten van de huid verdwijnen maar lossen enkel maar het aller bovenste laagje vet op waardoor een aantal dode huidcellen ook verwijderd worden.

Op deze pagina vind u door Mieke geschreven stukjes achtergrond informatie over de verzorging van uw huid